2017. január 17., kedd

Fűszeres bulgurral töltött gombafejek

...azért van élet a húson túl is...

És mégis jól lehet vele lakni. Nagyjából így lehet összefoglalni röviden, tömören ezt az ételt. Ezzel a recepttel igazából azon kedves ismerős, és kevésbé ismert ismerőseimnek, olvasóimnak adózom, akik ritkán, vagy egyáltalán nem esznek húst. De azoknak is tippet adhatok, akik a rizs, krumpli, tészta szentháromság szorító gyűrűjéből akar kilépni, és olyan köretet keres, amely jól illeszthető be egy kevésbé tartalmas húsétel mellé. És most nagyon, de nagyon őszinte leszek. Ezt a köretet mi az elmúlt vasárnap ettük kakukkfüves csirkecombokhoz. Abszolút jól passzoltak egymáshoz, pláne, hogy igyekeztem a bulgurt olyan fűszerekkel kiegészíteni, amelyek a kakukkfű ízét kiegészítik. Tehát nem túl aromás, inkább ízében megjelenő visszafogott fűszert kerestem, amely -lehet, hogy meglepő- de az oregánó volt ebben az esetben. És mivel édes koktélparadicsommal egészítettem ki a bulgurt, így az oregánó tényleg nem volt tolakodó. De most konkrétan a töltött gombán van a hangsúly, mint önálló ételen. Mert tényleg megállja a helyét ebben a kategóriában. Egy tartalmas leves után 2-3 közepes méretű bulgurral töltött gomba pont annyira teszi jó lakottá az embert, mintha egy szelet húst+ köretet evett volna. Szeretem a bulgurt, mert a semleges ízét jól lehet kezelni, azaz fűszerezni. Nem mondom, hogy mindig "vadulni" kell, hiszen ha csak annyit teszünk, hogy a vasárnapi levesből vesszük hozzá az alaplevet, már sokkal ízletesebb lesz tőle. Én pont ezt tettem. A marha+sertés húsos csontokból készített, gazdagon bezöldségelt húslevessel dolgoztam. De végül még darabolt koktélparadicsomot, és friss petrezselymet, és kevés oregánót is adtam a kész bulgurhoz, így lett kellemesen fűszeres, ízletes. És végül ezt a fűszeres tölteléket kanalaztam bele a gombák belsejébe, és sütöttem össze őket.
Nem csak ebédhez köretnek, de önállóan, akár meleg vacsorára is ajánlom ezt az ételt. A fűszerezésének pedig csak a képzelet szab határt....



Hozzávalók 4 személyre

- 8 db tölteni való gomba

- kb. 2-3 marék bulgur

- 3-4 dl. alapé  ( neeeeem kockából!!!)

- 1 csokor friss petrezselyem

- 2 tk. oregánó

- 3-4 db koktél paradicsom

- só

- frissen őrölt fekete bors



Elkészítése

A gombák tönkjét távolítsuk el, és mossuk meg a gombákat. Ha szeretnénk kissé sózzuk, borsozzuk meg a belsejüket. A bulgurt a forró alaplével öntsük fel, és takarjuk le. Időnként keverjük meg, ha kell melegítsük fel mikróban. (A bulgurt főzhetjük is) Ha felszívta a bulgur az alaplevet, akkor sózzuk (vigyázzunk, mert az alaplé is sós), borsozzuk meg, majd az oregánót, a finomra vágott petrezselymet és az aprított paradicsomot adjuk hozzá. Jól keverjük össze, és töltsük meg vele a gombafejeket. Az előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük meg.

Tipp:
Kevés feta sajtot is morzsolhatunk a bulgurba, így sokkal gazdagabb lesz tőle az étel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése