2016. március 8., kedd

Kókuszkrémben párolt gyömbéres-chilis csirkemell

....gyorsan valmi egyszerűt, de mégis különlegeset...

Szerintem ez a legjobb elnevezése ennek az ételnek. De nézzük sorban. Gyorsan elkészül mert csirkemellből készül, egyszerű, mert valljuk meg: ma már nem túl nagy kunszt chilivel és gyömbérrel főzni, különleges mert a kókuszkrém ad az egész ételnek egyfajta "sznobságot". Nem a szó szerinti értelmében, de talán ez az egy összetevő ebben az ételben, amely ma még mindig nem annyira hétköznapi alapanyag. Talán az ára miatt?? Nem tudom. Szerencsém volt mert egy márkás kókuszkrémet sikerült megvennem fél áron, és így valóban nem volt annyira drága, mint amennyit alapból kérnek érte. Ami még egy picit különlegesebbé teszi ezt az étel azt a modern megfogalmazásban úgy is hívhatnánk, hogy fúzió, de én azért nem merném ezt így, egy az egyben leírni. Hogy mire gondolok mikor a fúziót említem? Ha jobban megnézzük a képet, akkor láthatjuk, hogy jófajta Maccheroni tészta a körete ennek az ételnek. Bevallom, eredetileg nem ezzel a körettel gondoltam elkészíteni ezt a receptet, de....előtte két napig rizses ételt ettünk, így nem volt nagy hurrááá akkor amikor a rizs került szóba mint köret. És mivel nem volt itthon semmi olyan köret ami a szaftot felszívta volna, így maradt a Maccheroni. Lehet, hogy az olaszok most a szívükhöz kapkodnak, de vállalom. Összességében nem volt annyira rossz választás... De legközelebb azért a basmati vagy a jázmin rizst fogjuk enni ehhez az ételhez. Mert biztos, hogy elkészítjük legközelebb is. Csupa olyan alapanyag van benne, amely pont azért jó, mert friss. Friss gyömbér, chili, a koriander hiányában friss petrezselyem a kertből, és némi citromlé. És egy "boldog csirke", amelyet előnybe részesítünk, pláne féláron.. Erről a csirkéről azt érdemes tudni, hogy a tartása nem ipari szinten történik, amely tényleg érződik az ízén. Sajnos házi csirkét nem tudok venni, de a boltiak között megtaláltuk ezt a fajtát, és mivel nem kapkodják el a borsos ára miatt, így szinte minden héten egyszer hozzájutunk féláron......
A friss fűszerek mellett egy kevés Ras el hanout fűszerrel is megszórtam a csirkét. Ez egy Észak-Afrikai fűszerkeverék, amely legalább 10 fajta fűszerből áll, úgy mint: kardamon, szegfűszeg, fahéj, őrölt paprika, koriander, köménymag, szerecsendió, rózsavirág..... Ezzel a fűszerkeverékkel azért óvatosan bántam, mert eléggé intenzív. Ráadásul a friss gyömbér és chili, no és a fekete fokhagyma eléggé meghatározta az ízért az ételnek, így nem akartam elvinni egy másik irányban. A Ras el hanout fűszerkeverékkel csak kiakartam egészíteni a friss fűszereket.
Ez az az étel, amely tökéletes ebéd hétköznap, vagy vendégeknek vacsorára, és pont az a legnagyobb előnye, hogy nem kell órákig várni míg elkészül. Az egész kb. 30 perc alatt elkészült, és eszméletlen jó fűszeres illat járja át a konyhát.....

Hozzávalók 2 személyre 

- 400g csirkemell filé

- 200ml kókuszkrém

- 1 tk. friss gyömbér

- 1 egész chili

- 3 gerezd fekete fokhagyma

- 1 tk. ras el hanout fűszerkeverék

- kb. 250g maccheroni tészta

- vaj + olaj

- 1 egész citrom

- friss petrezselyem

- só





Elkészítése:

A csirkemelleket csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben kevés vaj+ olaj keverékén az apróra vágott gyömbért és chilit megfuttatjuk majd amikor az intenzív fűszeres illat már kellően belengte a konyhát, akkor a csirkemell csíkokat hozzáadjuk, és közepese lángon megpirítjuk azokat. Hozzáadjuk a fekete fokhagyma gerezdeket, és a kókuszkrémet. Sózzuk, és a Ras el hanout fűszerkeveréket is hozzáadjuk. Addig forraljuk amíg kellően besűrűsödik. Ha ez bekövetkezett, egy citrom levét hozzáadjuk, majd az időközben kifőzött tésztával együtt tálaljuk. Tálaláskor friss, aprított petrezselymet szórunk rá.

Tipp:
Koriander levéllel, esetleg kevés mentalevéllel még frissebb ízt adhatunk az éteknek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése