....a legjobb dolog ami egy krumplival történik.
Bármennyire is furcsa, itt most a köreten van a hangsúly, azaz a rösztin. Nem tudom azt mondani, hogy megértem azokat, akik bolti, mirelit rösztit vásárolnak. Miért? Bruttó 30 perc alatt elkészült az én kívűl ropogós, belül krémesen puha házi rösztim, és ebből 15 perc volt az az idő amikor a só megdolgozta a lereszelt krumplit, hogy kiadja magából a nedvességet. Ez azért kellett, mert csakis így garantálható a ropogós krumpli. Ja, és arról nem is beszélve, hogy 240Ft-ért vettem 1kg sárga krumplit, míg a gyári röszti ennek 2-3x-a. Most őszintén: megéri a bolti????
Aki ismer, és pláne olvassa a blogunkat, az jól tudja: nálunk nincsenek előre gyártott ételek, porok, kockák, stb-ik... nálunk minden eredeti, és az is marad. Na, de vissza a rösztihez. Maga az ötlet, hogy rösztit készítsek az onnan jött, hogy az egyik kollégám pénteken menüt hozatott, ahol röszti volt a köret. Ekkor jutott az eszembe, hogy bizony már elég rég nem készítettem rösztit. És bár önmagában is megállja a helyét, mondjuk egyfajta tejfölös "kencével", én mégis maradtam annál a tervnél, hogy sütök hozzá valamit, ami jelen esetben egy sertésoldalas volt. Úgy is mondhatnám, hogy a gombhoz vettem a kabátot. Egy kellően szaftos, fűszeres, és kimondom: zsíros oldalast képzeltem el a röszti mellé, ecetes uborkával. És pontosan így is lett, így is ettük. Szeretjük a sertésoldalast, vagy hétköznapi nevén az "óóóódalast". Az oldalasban egyszerre keveredik a nyers, ősi kinézet a mai, modern ízlésvilággal. Mert ugye sokan kerti partik alkalmával sütik ilyen-olyan pácokkal, mézes kencékkel. Én most -illeszkedve a rösztihez- inkább magyaros fűszert adtam hozzá, azaz azzal pácoltam több mint 1 napig.
Az oldalas sütéséről is megoszlanak a vélemények. Valaki arra esküszik, hogy elő kell főzi a húst, szinte puhulásig, utána fűszerezi és teszi be a sütőbe. Én -bevallom- sosem értettem ezt meg. Hiszen akkor az ízek, kifőnek a húsból. Mint már milliószor eddig, most is elmondom: a titok a sütési hőfok/sütési idő arányában rejlik. Higgyétek el, közel 2,5 órás sütés elteltével olyan oldalast kaptunk, hogy leugrott a csontról a hús, és ami nagyon fontos: szaftos lett. Kellően szaftos lett.
És tudjátok, hogy mi a legnagyobb előnye ennek a húsnak? Hát az, hogy a hideg oldalast a csontról lefejtve akár egy zsíros kenyérre is kenhetjük.... Ugye nem kell mondanom, hogy ez mennyire finom???? Pláne este....egy pohár borral.
Hozzávalók 4 személyre
- kb. 1 kg oldalas (eldarabolva)
- 2 fej lilahagyma
- 1 egész fokhagyma
- bors
- őrölt pirosparika
- őrölt kömény
- mustár
- 4 nagy sárga krumpli
- szerecsendió
- 1 tojás
- keményítő
- só
- olaj
Elkészítése:
Az oldalast előző este alaposan befűszerezzük ízlésünknek megfelelő mennyiségű borssal, pirospaprikával, köménnyel. Én alapjában mindenből 1 tk. mennyiséget veszek. Ha ezzel megvagyunk az oldalasokat vékonyan megkenjük mustárral, majd egy tároló dobozban lezárva a hűtőbe tesszük pácolódni. A sütés előtt legalább 1 órával kivesszük a hűtőből. Sózzuk meg alaposan, majd egy kiolajozott sütőtepsibe tegyük le őket. A lila hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, szórjuk az oldalasokra és fóliázzuk le a sütőtálat. Az előmelegített 220 fokos sütőbe tegyük be 15 percre, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra. Újabb 15 perc elteltével vegyük le a hőfokot 160 fokra,és így süssük 2 órán át. Majd vegyük le a fóliát, és 200 fokon pirítsunk rá a húsokra. Amíg a hús sül, készítsük el a rösztit. A krumplit pucoljuk meg, majd reszeljük le egy edénybe. Alaposan sózzuk meg, majd 15-20 perc után alaposan nyomkodjuk ki a vizet belőle. Adjuk hozzá a tojást, és reszeljünk hozzá szerecsendiót. Alaposan keverjük össze, majd egy serpenyőben forrósítsunk meg kevés olajat, és tegyük bele a krumplit. Süssük közepes lángon kb. 10 percig, majd egy lapátkanállal fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 5-10 percig. A sütés alatt végig figyeljük, nehogy megégjen a krumpli. Sütés után a rösztiből vágjunk szeleteket, és az oldalassal együtt tálaljuk.
Tipp:
A rösztit ízesíthetjük fokhagymával, rozmaringgal, petrezselyemmel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése