Szóval a vásárlástól számított 10 percen belül már a konyhában találták magukat a gombáim, és azonnal mozgósítottam Andit, hogy a kertből szedjen pár ág kakukkfüvet, és petrezselymet, mert bizony ezek a zöldfűszerek a legjobb barátai a gombának, pláne ha tényleg frissen használjuk őket. A gomba másik legjobb barátja a frissen tekert fekete bors, amelytől tüzessé válik. Azt észrevettem, hogy a gomba és a bors valahogy felerősíti egymást, sokkal karakteresebb a gomba íze, és intenzívebb a bors is.
Mindent egybevéve 15 perc alatt elkészült ez a finom ebéd, amely kellően megalapozta a késő délutáni kacsa vacsoránkat. Mert azt tudjuk jól, hogy az Olaszok elő-, és nem főételként eszik a tésztát. Igaz, nem biztos, hogy tartanak közötte 3-4 órás pihenőt, de mi itt Tatán addig is míg nem készítettük el a rozéra sült kacsamelleket- lesétáltuk a tó körül ezt a "csekély" szénhidrát mennyiséget.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 doboz (250-300g) barna apró csiperke gomba
- kb. 250g tészta (nálunk bolti, friss tészta)
- kb. 1/2 ek. vaj
- 200ml tejszín ( min. 30%-os)
- só
- bors
- friss kakukkfű
- petrezselyem
- olívaolaj
Elkészítése
A gombákat mossuk meg, a tönkjeiket nem kell levágni. Egy edénybe forraljuk vizet a tésztához. Amikor felforrt, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a tésztát. Amíg a tészta fő, elkészül a gomba is. Egy serpenyőbe fél diónyi vajat olvasszunk meg pár csepp olívaolajjal együtt. Ha elolvadt a vaj, tekerjük fel magasra a lángot, adjuk hozzá a szárazra törölt gombákat, és pirítsuk meg őket alaposan. Sót NE adjunk hozzá ilyenkor, mert vizet von el a gombából, és akkor párolódik, és nem pirul a gomba! Ha megpirult a gomba, (pár. perc) akkor sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Egy kevés hideg vajat adhatunk hozzá, hogy még krémesebb, selymesebb legyen. Ha elkészültünk, vegyük le a tűzről, és aprított petrezselyemmel, és tépkedett kakukkfűvel ízesítsük. A megpuhult (harapható állagú), leszűrt tésztával alaposan forgassuk össze a tejszínes-zöldfűszeres gombákat, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Tálalás után valamilyen keményebb típusú sajttal (pl. grana padano) megszórhatjuk a tésztánkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése