2014. november 7., péntek
Gyömbéres-zsályás sütőtök főzelék, szalonnapörccel
Az elmúlt közel egy hétben hús túltengésben volt részünk, így kimondottan vágytunk már egy kvázi húsmentes napra. Napok óta érett bennem a gondolat, hogy sütőtökből készítsek főzeléket. Viszont a sütőtök önmagában a maga kellemes édességével kicsit egyhangúnak hat számomra mint főzelék alapanyag. Ezért mindenképpen szerettem volna valamilyen kontrasztot adni neki, így esett a választás a szalonnapörcre. És mivel zsályában szerencsére bővelkedünk, így elsődleges fűszernek ez adott volt, ezt gondoltam tovább fokozni friss gyömbérrel, és bevallom: nem lőttem mellé. Aki pedig még nem kóstolta a pirított zsályalevelet, az ne halogassa tovább. Talán az egyetlen olyan zöldfűszer amely bírja a hőt, ezáltal nem ég meg könnyedén, így akár feltétként is társítható krémlevesekhez vagy jelen esetünkben a főzelékhez. Mivel ez a recept nem tartalmaz tejterméket -a vaj helyettesíthető más zsiradékkal- így laktózérzékenyek és tejallergiások is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg sütőtök
- 1 közepes krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- zsályalevelek
- friss gyömbér
- húsos szalonna (kb. 10 dkg)
- só, bors
- Vaj + olaj
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk, magjait eltávolítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A krumplit szintén megpucoljuk és nagyjából akkorára vágjuk mint a sütőtököt. Egy magasabb falú edényben diónyí vajat olvasztunk és a finomra aprított hagymát, fokhagymát megfuttatjuk rajta. Mikor üveges lesz a hagyma, akkor 2-3 szál aprított zsályalevelet és kb. egy teáskanálnyi mennyiségű aprított (reszelt) gyömbért adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük, majd ehhez a fűszeres alaphoz adjuk a sütőtököt, és pár perc keverés után a krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt addig főzzük amíg meg nem puhulnak. Ekkor egy merőkanál segítségével kb. 1/3 mennyiségű sütőtök kockát veszünk ki, és félretesszük. Majd az edényben maradt fűszeres, sütőtökös-krumplis alapot egy botturmix segítségével összeturmixoljuk. Nem kell teljesen homogénnek lennie, maradhatnak benne "rusztikus" darabkák is. Ha esetleg nem lenne eléggé sűrű a texturája a főzeléknek, akkor keményítővel tovább sűríthetjük azt. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a kis kockákra vágott húsos szalonna darabokat szépen megpirítjuk, ha ez megvan akkor a serpenyő szélére egy halomba húzzuk, és ízlés szerinti mennyiségű zsályalevelet pirítunk a szalonnás-olajban. Tálaláskor a főzelékhez adjuk az előzőleg kivet sütőtökkockákat, tetejére feltétnek pedig a szalonnapörcöket és ízlés szerinti sült zsályaleveleket.
Tipp:
Chilivel és/vagy római köménnyel is fokozhatjuk az ízeket, érdemes kísérletezni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése