2017. június 1., csütörtök

Gazpacho, azaz hideg leves a kánikulai napokra

...és tényleg eljött végre a tartós nyári meleg.....

Ami nem meglepő így június elsején. De ha azt mondjuk, hogy pár hete még volt, hogy napközben alig ütöttük meg a 20 fokot, akkor valóban nagy a kontraszt. Egyébként idén valahogy lassan jött el a meleg. Emlékszem, húsvét előtt pár nappal pl. Sopronban térdig álltak az emberek a hóban.... vagy legalábbis így rémlik. De vissza a mához. Pontosabban a múlt vasárnaphoz. Akkor készítettem ezt a spanyol/andalúz levest, amely az egyik kedvenc levesem nyáron. Mondjuk én megenném ezt máskor is, de tény: ez tényleg nyáron esik jól, amikor olyan meleg van, hogy ránk tapad a ruha. És mivel a folyadékot pótolni kell, így jól esik egy hideg leves, jelen esetben egy paradicsom-uborka kombó alapú leves. Én ezt a levest kb. 8-10 éve láttam először Jamie Oliver egyik műsorában, és bár nem emlékszem pontosan a részletekre, arra nagyon is, hogy egy szikkadt kenyeret turmixolt a levesbe. Mivel minden pénteken hozok Győrből -az egyik legjobb győri péktől- igazi kovászolt kenyeret, így vasárnapra mindig marad legalább 1/2 kg. Jelen esetben ebből a maradék kenyérből tudtam szelni a leveshez. Kellően besűrítette azt, illetve másnap -nyilván bizonyos természetes folyamatoknak köszönhetően- kissé "felpezsdítette" azt. Eleve összeértek az ízek, illetve az a bizonyos plusz "pezsgés" amit a kovászos kenyérnek köszönhető, kimondottan jól esett. Ha jobban belegondolok, akkor ez egy vega leves. Hiszen semmi állati eredetű alapanyag nincs benne. Sok paradicsom, uborka, kenyér, fokhagyma, kevés borecet, és ennyi. Illetve friss oregánó, valamint a dekoráció miatt került bele friss kapor, amely bármely meglepő is, jól állt a levesnek. A képen látható, hogy pohárban tálaltuk, de mivel kellően besűrűsödött, így  kanállal ettük ki a levest. Ami a legnagyobb előnye, hogy szó szerint pikk-pakk elkészíthető, és nem kell főzni sem.... akkor meg miért is ne együk gyakrabban?

Hozzávalók 4 személyre

- 1 liter paradicsomlé

- 2 nagyobb paradicsom

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 nagyobb kígyóuborka

- 1 szelet kenyér

- kb. 3 ág friss oregánó

- só

- frissen őrölt bors

- olíva olaj




 

 Elkészítése

 A hozzávalókat a nagyobb méretűre vágjuk, a fokhagymát egészben hagyjuk, majd a paradicsomlébe keverjük. Sózzuk, borsozzuk, és oregánóval fűszerezzük. Egy botturmix segítségével pürésítsük, ha kell ásványvízzel hígítsuk.  Egy kevés olívaolajjal még finomabbá tehetjük a levest. Ha az íz és az állag megfelelő, akkor tálalásig hűtőben pihentetjük. Tálaláskor üvegpoharakba, egy kevés apróra vágott kaporral vagy bazsalikomlevéllel díszítsük. 

Tipp:
Kaliforniai paprikát is használhatunk, illetve olívabogyóval is dekorálhatjuk a levest tálaláskor.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése