És ez pont ilyen lett. Mit ilyen? Még jobb is! Annyira kellemesen citromos, zöldfűszeres és nagyon szaftos, omlós lett a csirkecomb, hogy szinte percekig dicsértem magam. Pedig ezt nem szoktam, mert tudjuk: az szagos... de nem ez a csirke! Valahogy sikerült eltalálnom a fűszerezést, a só és a citrom arányát, és a sör sem lett tolakodó, annak ellenére sem, hogy eleinte még sokalltam is azt a közel 2dl-nyi menyiséget, amelyet hozzáöntöttem a sütés előtt. Az is igaz, hogy egy nagyon finom, prémium sört használtam a sütéshez, amelynek nem túl erősen kesernyés az íze. Ami abszolút jót tett a húsnak, az a pácolás. Már a pácolásnál használtam egy kevés citromot, hogy a savak könnyebben marják meg a húst, és ezáltal juttatják bele a fűszerek ízeit. Alapjában egy Provence-i fűszeres keveréket készítettem. Kakukkfű, rozmaring, levendula (ezzel csak óvatosan) és turbolyát, valamint fokhagymát és az előbb említett citromlevet használtam. Egy éjszakán át álltak a combok a pácban, amelybe kevés sót is tettem, illetve frissen őrölt borsot is. Szokás szerint hosszú órákon át, alacsony hőfokon sütöttem a csirkecombokat, amelyek meghálálták ezt a törődést.
Tudom, hogy sokan még mindig megkérdezik: miért van értelme 2-3 órán át 130-150 fokon sütni a csirkecombot. Nos, nekik újra csak azt tudom felelni: próbálják ki, és többet nem fogják megkérdezni....
Mivel alapjában a csirke egészséges(ebb), így azt gondolom a köretnek is annak kell lennie. Kimondottan ehhez a recepthez vettem egy három fajta rizsből álló keveréket, amelyet még feldobtam friss spenóttal is. Könnyű ebéd, vagy vacsora lehet ez az étel, amelynek az egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell vele sokat foglalkozni.
Hozzávalók 4 személyre
- személyenként 1 egész csirkecomb
- 2dl sör (lehetőleg világos)
- 1 egész citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1tk. szárított rozmaring
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. turbolya
- egy csipet szárított levendula
- só
- frissen őrölt feketebors
- rizs
- friss spenót
Elkészítése
A fűszereket egy keverőtálban kevés sóval, frissen őrölt borssal és egy fél citrom levével elkeverünk. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a csirkecombokat. Egy jól záródó tálban vagy edényben 3-4 órán át pácoljuk a combokat. Sütés előtt legalább 1 órával vegyük ki a hűtőből a combokat. Egy sütőtálba helyezzük át a combokat, a bőrös oldalát sózzuk meg, majd 1-2 gerezd fokhagymát helyezzünk bele a sütőtálba. Öntsük a sört a csirkecombok alá, (kevés vizet is) majd karikázzuk fel az alaposan megmosott citromot, és minden egyes combra helyezzünk rá 1-1 citromkarikát. Ha kisebb a citrom, vagy nagyobb a csirkecomb, akkor akár 2db citromkarikát is használhatunk. Ezután fóliázzuk le a sütőtálat, és az előmelegített 220 fokos sütőbe tegyük be a húst, majd 20 perc elteltével vegyük le a hőfokot 190 fokra, majd újabb 10 perc elteltével 150 fokra. Ezen a hőfokon süssük a combokat kb. 1,5 órán át, majd fólia nélkül -időszakos locsolgatás mellett- újabb 1 órán át. Végül emeljük fel a hőfokot 180-200 fokra, és pirítsuk meg a combok bőrét. A rizst főzzük ki, majd a forró rizshez keverjük hozzá az aprított spenótot, vagy a bébi spenótot. A rizs hője elég a spenót megfonnyasztásához.
Tálaláskor a leszűrt pecsenyelével gazdagon locsoljuk meg a csirkecombokat és a spenótos rizzsel tálaljuk.
Tipp:
A pácolás során érdemes a csirke bőre alá juttatni a fűszerkeverékből, ezáltal megóvjuk a fűszereket a megégéstől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése