Merthogy még sosem csináltam Pavlovát!
És most sem én csináltam....
Hiszen az édességes szekció felelőse továbbra is Andi, én csak a lelkes fogyasztó vagyok ilyenkor, illetve veszek részt az utómunkálatokban.. mondjuk kikanalazom a maradék krémet a tálból... na jó. Meg mondjuk elmosogatok. Meg megírom a blogot.
Szóval az úgy volt, hogy tegnap a fűszeres halkrémmel töltött padlizsánhoz felhasználtuk a gránátalma felét, és a másik felét pedig ehhez a finom Pavlovához. Szépen felépített koncepció volt ez kérem. Az ebédet én készítettem, utána Andi nekiállt ennek a desszertnek az elkészítéséhez. A munkamegosztás tehát igazságosan működött.
Nem emlékszem, hogy valaha is ettem volna Pavlovát. Ismerni ismertem, különösen Jamie Oliver egyik műsorában készített Pavlova hagyott bennem mély nyomot, de kb. 8 évet kellett várnom, hogy eljussak odáig, hogy testi kontaktusba kerüljek ezzel a kicsit habcsók, kicsit krémes, kicsit nem is tudom milyen sütihez.Vagy tortához. Mert alapjában véve ez egy torta. Mivel én a munka gyakorlati részében mindösszesen annyit vállaltam, hogy a tejszín felveréséhez adagolt cukor mennyiséget instruáljam, így nem kritizálhatom a végeredményt, amely nekem túl édesre sikeredett. Ugyanis Andi elfelejtette velem közölni, -nekem meg nem volt logikus- hogy a tojásfehérje felveréséhez "némi" cukrot hozzáadott már, így a cukros tejszínnel együtt a végeredmény nekem picit túl édes lett. Hangsúlyozom: nekem. Andinak nem. Szerencsére a savanykás gránátalma kissé ellensúlyozta az édes ízt.
Egy biztos: légiesen könnyű, kellően krémes tortát hozott össze Andi, amelyet gyakorlatilag csak nyelni kellett....
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 250 g porcukor
- 2 tk. étkezési keményítő
- 200 ml tejszín (min. 30%-os valódi tejszín)
- 1 gránátalma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már habos, kezdjük el a keményítővel elkevert porcukrot kanalanként hozzáadni, majd verjük kemény habbá. Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, amire egy kör alakot rajzoljunk elő, fordítsuk meg a sütőpapírt és egy spatula segítségével halmozzuk a kör közepére és próbáljuk minél magasabbra és kör formájúra kenni. 160 fokon kb. 40 percig süssük, majd miután lezártuk a sütőt, még hagyjuk bent szárítani fél órát. Ezalatt a zsíros tejszínt verjük kemény habbá, és a gránátalma magjait ütögessük egy tálba. Ezután a habcsók alap tetejére halmozzuk a tejszínhabot és szórjuk meg a gránátalmával.
Tipp:
Bármilyen szezonális gyümölccsel, akár vegyes gyümölccsel is dolgozhatunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése