.... ebben a melegben csakis a fagyi az egyetlen hű(s) társ...
Vagy a Semmi Freddo. Ez az eredetileg Olaszországból származó recept egyre népszerűbb idehaza is, pláne azért is, mert viszonylag gyorsan ellehet készíteni mindamellett, hogy nem kell túl nagy gyakorlat az elkészítéséhez. Mondom én, aki még sosem készített ilyen, vagy ehhez hasonló jégkrém-desszertet. Andi vette át a fakanalat most, -akarom mondani a robotgépet-, hogy elkészítse ezt a jégkrémet. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs jól illik ebbe az édességbe, de szerintem a savanykás gyümölcsök a legjobbak hozzá. Hiszen ebben a melegben úgyis valami savanykásra vágyunk, pláne ha hideg. Mindegy hogy folyékony, vagy szilárd, egy a lényeg: hideg és savanykás legyen. A málna ugyan nem kimondottan savanykás, de ki ne szeretné a málna alapú fagyit, jégkrémet?? Én mindenesetre nagyon szeretem, és mindig emlékeztet a gyerekkoromra, pontosabban arra, amikor sorban álltunk a ABC-ben az éppen beérkező málnahabért. A mai fiatalok nem is tudják, milyen volt az, amikor nem volt mindig minden a boltokban, de ez egy másik sztori...
Mivel bőven tartalmaz ez a recept tejet, tejszínt, így azok akik erre érzékenyek, azok se csüggedjenek, hiszen szerencsére ma már egyre több üzletben lehet kapni laktózmentes tejterméket, így ők is eltudják készíteni abból. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy van, hogy én is laktózmentes terméket, (pl. túrót) veszek, hiszen ugyanolyan az íze mint a hagyományos tejterméknek. Sajnos ezt kevesen tudják. Közel 10 évig jártam ki rendszeresen Ausztriába, így tapasztaltam, hogy ott már szinte minden második termék alpból laktóz, illetve gluténmentes...
Mivel a jégkrém elkészítése kb. 20 perc, a fagyasztása viszont több óra, így érdemes minél előbb elkészíteni, hogy bármikor, amikor megkívánjuk, akkor elő tudjuk venni a fagyasztóból. Másik előnye a bolti jégkrémekkel szemben, hogy tudjuk, miből készítettük, és biztos, hogy gyümölcsöt tartalmaz.
Hozzávalók:
- 5 dl habtejszín
- 2 egész tojás
- 4 ek. porcukor
- 10 dkg málna
- 2 ek. szeletelt mandula
Elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tejszínt szintén habbá verjük. A tojássárgához hozzáadjuk a málnát és a szeletelt mandulát és a tejszínt, majd óvatos mozdulatokkal a kemény fehérje habot is. Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal és beleöntjük a masszát, majd ráhajtjuk a tetejére a fóliát. Fagyasztószekrénybe tesszük minimum 3 órára. Én egész éjszaka hagytam dermedni, másnap tálalás előtt kb. 10 perccel előbb kivettem a fagyasztóból, a könnyebb szeletelés végett.
Tipp:
Vegyes gyümölccsel is készíthetjük, és/vagy más desszert, pl. Brownie mellé is adhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése