Kacsacomb volt nálunk pár nappal ezelőtt, és éppen úgy adódott, hogy 1 darab combnak nem akadt gazdája. Eltelt 2 nap, és még mindig ott árválkodott a hűtőben. Persze adhattam volna Bobby macskának is, de most irigy voltam. (azért ő sem maradt éhen, lazacos macska konzervet bontottam neki) Mivel közeleg a húsvét, és vagy 40 db tojás állt rendelkezésünkre, így gondoltam 6 db-ot feláldozok a kacsához, és összedobok egy omlettet. Tehettem volna az omlettbe mondjuk kockára vágott sült/főtt krumplit, de én most gyökérkenyeret sütöttem hozzá. Kenyeret hetente sütök, viszont gyökérkenyeret eddig még nem készítettem. Gyakorlatilag ugyanúgy készítettem mint a hagyományos kenyeret, csak a kelesztés után a tésztát kinyújtottam, feltekertem, végül mint a vizes törölközőt, megcsavartam. A kenyér tésztáját provance-i fűszerkeverékkel ízesítettem, szerintem ez a fűszer remekül illik a kacsához.
Összegezve. Egy darab maradék kacsacomb, 500g liszt, élesztő, 6 db tojás, és kész volt egy fejedelmi vacsora.
Másnap a maradék gyökérkenyérből pedig egy bivalymozzarellás, csirkés, créme fraiche-s uborkás szendvicset készítettem.
Bivalymozzarellás-csirkés szendvics |
Hozzávalók 2 személyre
Omlett:
- 1db maradék kacsacomb
- 6 db lehetőleg házi tojás
- só, bors
- 1 db kisebb vöröshagyma
- friss rozmaring
Gyökérkenyér
- 500g liszt
- 2 dkg. friss élesztő
- 2 tk. provance-i fűszer
- só
- 2-3 ek. olaj
Elkészítés:
A kacsahúst fejtsük le a csontról és vágjuk fel apró darabokra. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Ha megpirult, adjuk hozzá a kacsahúst, majd a felvert tojásokat. Egy-két kavarással oszlassuk el benne egyenletesen a húsokat, majd az előmelegített 180 fokos sütőbe tegyük kb. 10-15 percre. Amikor a tojás kezd megemelkedni akkor már kivehetjük. Figyeljünk arra, hogy csak olyan serpenyőt tegyünk a sütőbe aminek a nyele bírja a hőt! Az elkészült omlettet friss rozmaringgal szórjuk meg és a frissen sütött kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Koktélparadicsomot is tehetünk az omlettbe, vagy esetleg friss, lágy sajtot is. Köretnek pedig jól illik még hozzá valamilyen saláta (pl. rukkola)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése