2014. október 26., vasárnap
Kávés Brownie vanília fagylalttal
Nem rajongok túlzottan a piskóta jellegű száraz süteményekért, de ez az "A" sütemény amelyet akár fagylalt nélkül is meg tudok enni. De miért is hagynánk ki a fagyit, nem igaz? A meleg süti és hideg fagyi remekül kiegészíti egymást.
Amiért megszerettem ezt a sütit az az, hogy imádom a fekete csokoládét, és ez a süti 70%-ban étcsokoládéból áll, így abszolút nyerő nálam. Viszont mivel a lelke ennek a sütinek a csoki, így nagyon fontos, hogy jó minőségű csokoládét illetve kakaóport használjuk hozzá. Tudom, hogy a minőségi étcsoki nem olcsó, de akkor inkább egyszer csak egy évben, de akkor jó minőségűt használjunk ehhez (is). A másik amiért csakis ajánlani tudom, hogy bruttó 40 perc alatt elkészíthető, tehát egy váratlan vendég érkezésekor is pikk-pakk az asztalra varázsolhatjuk ezt a kávé mellé való finomságot. A fagyit jelen esetben a közeli kávézó-cukrászdából hoztam, ugyan nem egy Häagen-Dazs minőség, de azért finom volt.
Nagyon fontos, hogy sütésnél tartsuk be az inkább 1 perccel előbb, mint 1 perccel később elvét, azaz inkább vegyük ki előbb, mint később a sütőből. Akkor jó, ha a teteje repedezett, (száraz) de a belseje szaftos. Legalábbis nekem így mondták, és ez is jött be.
Kávés Brownie
- 4 tojás
- 300g cukor
- 200g vaj
- 200g étcsoki
- 150g liszt
- 50g kakaópor
- 2-3 tk. kávé (ízlés szerinti mennyiség)
- csipet só
- 2 tk. sütőpor
A vajat és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk egy csipet sóval együtt. A só a csoki ízét jól kihozza. Amíg a csoki megolvad, addig egy keverőtálba a lisztet, a kakaóport, sütőport és egy csipet sót alaposan összekeverünk. Az időközben felolvadt csokihoz adjuk a cukorral felvert tojásokat, a kávét, majd lazán összekeverjük a (lisztes) szárazanyaggal. Egy kivajazott és lisztezett tepsibe "simítjuk" ezt a csokis masszát, majd az előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tálaljuk fagyival vagy gyümölccsel.
Tipp:
A felolvasztott csokiba tehetünk még fahéjat is, vagy az ínyencek tehetnek akár chilit is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése